Czym jest kawa specialty?

Życie jest zbyt krótkie by pić niedobrą kawe.

Picie niesmacznej kawy odchodzi do lamusa. Dziś każdy z nas oczekuje od filiżanki kawy czegoś więcej niż pobudzenia. Czy to w samotności czy w towarzystwie czy jako pretekst do spotkania. Chwila z kawą powinna być przyjemnością, relaksem. Jak rozpoznać dobrą kawę i dlaczego najlepsza jest kawa specialty?

Specialty to najprościej mówiąc kawa najwyższej jakości. O jakości kawy z pewnością nie decydują marketerzy i sprzedawcy. Aby ziarna zaliczane były do segmentu specialty muszą uzyskać co najmniej 80 punktów w kawowym teście zwanym cuppingiem. Ziarna są testowane przez profesjonalnych Q graderów z Specialty Coffee Association (SCA). Proces produkcji wspaniałej kawy zaczyna się u farmera. To oni poświęcają całe swoje życie na udoskonalaniu sposobów upraw. Dla nich najważniejsza jest jakość, a nie ilość. Tylko ziarna wolne od wad i w szczytowej fazie dojrzałości będą w stanie sprostać oczekiwaniom testerów. .

Co bierze się pod uwagę w kawowym teście?

Przede wszystkim jakość surowego ziarna. Powinno być ono zielonkawe, oliwkowe, szarozółte. O defekcie kawy świadczą zbyt jasne lub czarne ziarna. Sprawdza się czy próbka nie zawiera żadnych ciał obcych, czy ziarna nie są zgniłe, sfermentowane lub niedojrzałe. Jakikolwiek patyczek, kamyczek lub insekt natychmiast dyskwalifikuje próbkę z oceny. Po wypaleniu ziarno poddaje się ocenie sensorycznej, gdzie sprawdza się smak, aromat, posmak, kwasowość, słodycz, cielistość i balans. Następnie skrupulatnie podlicza się defekty. Do segmentu specialty mogą się dostać tylko próbki, które mają maksymalnie kilka drobnych defektów jak np. popękane ziarno.

Kawę dzielimy na 5 segmentów.

SPECIALTY – jest to najwyższy segement kawy. Aby zaliczyć próbkę do segmentu specialty nie może ona posiadać więcej niż 5 drobnych defektów.
PREMIUM – bardzo dobra jakość, do 8 defektów.
EXCHANGE – dobra jakość, do 23 defektów.
BELOW STANDARD – kawa poniżej standardu, do 86 defektów.
OFF – „odpad” – powyżej 86 defektów.

Istotne jest to, że kawy, które zostały zdyskwalifikowane ze względu na ciała obce, nieprzyjemne zapachy, obecność ziaren zgniłych itp. nie trafiają na śmietnik. Wręcz przeciwnie. Te kawy są często kupowane przez największe kakowe marki, które możemy znaleźć na sklepowych półkach. Dlatego warto zaopatrzyć się w kawę z segmentu specialty lub premium.

Sprawdź nasze kawy specialty: