Kawa Specialty Rwanda

Dżentelmen Specialty Coffee

17,99 

Dżentelmen Coffee
SEGMENT SPECIALITY 100% Arabica

Kawa o niskiej kwasowości i intensywnym smaku.
Gatunek: 100% Arabica
Kraj pochodzenia: Rwanda
Region: Kizi Rift
Wysokość uprawy: 2000m n.p.m.
Metoda obróbki: mokra, suszona na słońcu
Punktacja SCA: 83 punkty

Kawa palona w Polsce

Wyczyść

Kawa Kizi Rift to kawa uprawiana w środkowej części Rwandy, w regionie doliny Kizi Rift. Rośnie wysoko w górach. Jej plantacje rozciągają się od lasu deszczowego Nyungwe do wulkanicznego pasma Virunga. Ziarna kawy cechuje gładka kwasowość, aromat śliwek, winogron, jabłek oraz przypraw korzennych i kakao.
Dżentelmen Coffee from Rwanda uzyskała 83 punkty według ocen Specialty Coffee Association, dlatego należy do segmentu SPECIALTY.

Co to jest kawa specialty?

Specialty to segment do którego należą kawy o najwyższej jakości. Trafia do niego kawa, która w kawowym teście osiągnie min. 80 punktów na 100. Co bierze się w nim pod uwagę? Przede wszystkim jakość zielonego ziarna. Ocenie poddawany jest kolor, zapach oraz jego stan. Ziarno kawy nie może być ani za ciemne, ani za jasne. Kolor powinien być jasnozielony. Po wypaleniu ziarno poddaje się ocenie sensorycznej, gdzie sprawdza się smak, aromat, posmak, kwasowość, słodycz, cielistość i balans. Aby kawa trafiła do segmentu specialty nie może mieć więcej niż 5 drobnych defektów.

Czym wyróżnia się Dżentelmen Coffee?

Ziarna kawy Dżentelmen nie pochodzą z plantacji przemysłowych. Są owocem lokalnych Rwandyjczyków, którzy na swoich mniejszych farmach używają naturalnego kompostu, a ziarna zbierają ręcznie. Ręczne zbiory pozwalają na odrzucenie niedojrzałych ziaren już po zerwaniu z kawowca, dlatego są one zdecydowanie smaczniejsze, słodsze i bardziej owocowe. Plantacje znajdują się na wysokości 2000m n.p.m. i są odpowiednio chronione przed słońcem dlatego smak Kawy z Rwandy jest tak intensywny.